Advertisements

Jak ukryć posty na osi czasu Facebooka bez usuwania ich


Advertisements

Stare posty na Facebooku można usunąć, ale jeśli nie chcemy ich tracić na stałe, to możemy je po prostu ukryć. Ukryte posty na Facebooku są widoczne tylko dla nas – znajomi ich nie widzą. W każdej chwili można takie posty również przywrócić z oryginalną datą i komentarzami.

Ukrywanie postów na osi czasu Facebooka

Na swojej osi czasu możemy mieć mnóstwo postów, o których nawet już nie pamiętamy. Czasem warto przejrzeć, co umieszczaliśmy kilka tygodni, miesięcy lub kilka lat temu. Jeśli znajdziemy tam krępujące lub nieaktualne rzeczy, to możemy zechcieć je usunąć… chociaż nie jest to najlepsze rozwiązanie. Jeżeli znajdziemy coś, czego nie chcemy pokazywać innym na swoim profilu, to warto takie posty po prostu ukryć.

Ukrycie postów na osi czasu sprawi, że nie będą one widoczne dla nikogo ze znajomych. Tylko my będziemy mogli je zobaczyć i odczytać w osobnej sekcji. Dzięki temu posty znikną z naszej osi czasu, ale nie utracimy ich na zawsze. Jeżeli kiedyś stwierdzimy, że chcemy je przywrócić, to nic nie stoi na przeszkodzie – przywrócenie ukrytych postów jest łatwe i pozwala z powrotem ujawnić posty na swojej osi czasu wraz ze wszystkimi komentarzami. Zobaczmy zatem, jak ukrywać posty na osi czasu, a także jak je przywracać w razie potrzeby.

Ukrywanie postów na osi czasu Facebooka

Aby ukryć swoje posty, przejdź do swojego profilu na Facebooku. Następnie wyszukaj post, który chcesz ukryć. Jeśli masz zamiar ukrywać bardzo stare posty, to po przewinięciu zawartości swojej osi czasu wyświetli się dodatkowe menu u góry, które pozwala szybko zmienić zakres postów na podstawie roku.

Nawigacja po postach na Facebooku

Gdy znajdziesz już post, który chcesz ukryć, to kliknij w przycisk ze strzałką w jego górnym prawym rogu. Wyświetli się rozwijane menu, które umożliwia wprowadzanie zmian. Na liście dostępnych opcji znajdziesz „Ukryj na osi czasu”.

Ukrywanie postu na osi czasu Facebooka

Wyświetli się komunikat z zapytaniem, czy na pewno chcesz ukryć post na swojej osi czasu. Jednocześnie wyświetli się informacja, że post może się wyświetlać w innych lokalizacjach.

Potwierdzenie ukrycia postu na osi czasu Facebooka

Oznacza to, że jeśli ktoś z twoich znajomych udostępnił ten post u siebie, to pomimo że ukryjesz wpis na swojej osi czasu, to na osi czasu znajomego będzie on nadal dostępny – tego się ukryć nie da, gdyż w tym momencie powstała kopia tego postu, udostępniona przez innego użytkownika.

Post zostanie ukryty i nie będzie już widoczny na twojej osi czasu. Jeśli ktoś wejdzie na twój profil, to nie znajdzie tego wpisu. Od teraz jest on widoczny tylko dla Ciebie w osobnej zakładce.

Gdzie są moje ukryte posty i jak je przywrócić?

Swoje ukryte posty znajdziesz w tzw. dzienniku zdarzeń. Wejdź na swój profil, a następnie kliknij w przycisk „Wyświetl dziennik zdarzeń”, który wyświetla się w dolnym prawym rogu twojego zdjęcia w tle.

Dziennik zdarzeń zapisuje wszystkie rzeczy, które polubisz, udostępnisz czy skomentujesz na Facebooku. Zapisywane są też twoje reakcje oraz działania, a także ukryte posty. Z menu bocznego wybierz opcję „Ukryte przez Ciebie posty”.

Przeglądanie ukrytych postów na Facebooku

Pojawi się teraz lista ukrytych postów, pogrupowana według miesięcy i lat. W tym miejscu możesz wyświetlić chronologicznie wszystkie posty, które zostały przez Ciebie ukryte. Jeśli chcesz przywrócić post, to wystarczy, że klikniesz w przycisk z ikoną ukrywania, a następnie z rozwijanego menu wybierzesz „Dozwolone na osi czasu”.

Przywracanie ukrytego postu na Facebooku

Po przywróceniu wpisu ponownie pojawi się on na twojej osi czasu, wraz ze wszystkimi polubieniami, reakcjami i komentarzami.



Dziękujemy za odwiedzenie tej strony internetowej, mam nadzieję, że ta technika News Post, który omawia Jak ukryć posty na osi czasu Facebooka bez usuwania ich może zapewnić pewne korzyści dla Ciebie i dodaj swoją wiedzę na temat technologii.

Dziękuję bardzo… 🙂

Source link