Advertisements

Instagram – jak udostępniać zdjęcia tylko ulubionym osobom


Advertisements

Instagram wprowadził nową funkcję listy ulubionych osób, która pozwala stworzyć osobną listę znajomych i udostępniać zdjęcia tylko dla nich. Dzięki temu możesz dodawać zdjęcia, które będą niewidoczne dla osób spoza listy ulubionych. Jak z tego skorzystać?

Instagram - udostępnianie zdjęć tylko osobom z listy Ulubione

Normalną funkcją serwisów społecznościowych jest to, że jako użytkownik możesz ograniczać widoczność swoich postów czy zdjęć wybranej grupie znajomych. Przykładowo, na Facebooku możesz wybrać, jakiej grupie znajomych chcesz udostępnić zdjęcie czy post. A co z Instagramem? Tu do tej pory był wóz albo przewóz – jeśli się już zdecydowaliśmy udostępnić coś na naszym profilu, to widzieli to wszyscy nasi obserwatorzy bez wyjątku. Alternatywą było wysyłanie zdjęć w wiadomościach prywatnych do pojedynczych osób.

Instagram podjął jednak decyzję, że użytkownicy powinni mieć większą kontrolę nad tym, kto ogląda zdjęcia umieszczone na ich profilu. Dlatego powstała nowa funkcja „ulubionych”, która pozwala stworzyć listę „ulubionych osób” (czyli np. najbliższych znajomych i rodziny). Podczas udostępniania zdjęcia możesz wybrać, czy ma być ono widoczne dla wszystkich, czy też tylko dla osób z listy ulubionych. Jeśli wybierzesz drugą opcję, to zdjęcie pojawi się na twoim profilu jak każda inna fotografia, ale widoczne będzie tylko i wyłącznie dla osób z listy ulubionych.

Tworzenie listy ulubionych w Instagramie i udostępnianie zdjęć wybranym osobom

Opcja ta jest z biegiem czasu udostępniana coraz szerszej grupie osób. Upewnij się, że masz najnowszą wersję aplikacji Instagram ze Sklepu Play (Android) lub AppStore’a (iOS). Uruchom aplikację Instagram, a następnie za pomocą menu u dołu ekranu przejdź do swojego profilu (ikona w dolnym prawym rogu).

Pojawi się podsumowanie twojego profilu. W górnym prawym rogu dotknij ikony z trzema kropkami, aby wejść do zakładki „Ustawienia”.

Wejdź do opcji w Instagramie

Po przejściu do ustawień znajdziesz listę dostępnych opcji. W zakładce „KONTO” znajdziesz opcję „Edytuj ulubione osoby”. Wybierz tę opcję, aby stworzyć swoją listę ulubionych osób.

Stwórz listę ulubionych osób

Pojawi się teraz lista wszystkich twoich znajomych na Instagramie. Możesz przewijać listę lub wyszukać konkretnych osób za pomocą wyszukiwarki, wpisując ich imię, nazwę konta lub pseudonim. Dotknij ikony gwiazdki obok każdej osoby, którą chcesz dodać do listy ulubionych. Wyróżnione w ten sposób osoby znajdziesz w zakładce „ULUBIONE”.

Gdy już stworzysz listę ulubionych osób, to teraz możesz udostępniać zdjęcia, które będą widoczne tylko dla nich. Aby to zrobić, wykonaj zdjęcie lub wybierz jedno z Galerii, a następnie przejdź do dodawania. Wybierz filtry i wprowadź odpowiednie edycje zdjęcia zgodnie ze swoim gustem.

Udostępnianie zdjęć tylko dla osób z listy ulubionych

W ostatnim kroku, w którym zazwyczaj wpisujesz tylko opis zdjęcia oraz tagi, znajdziesz nowe pole do zaznaczenia o nazwie „Udostępnij osobom z listy ulubionych”. Gdy ta opcja jest zaznaczona, to przesyłane zdjęcie będzie udostępnione tylko dla osób, które są na liście ulubionych. Osoby spoza listy ulubionych nie będą widzieć tego zdjęcia – ani na liście w swoim strumieniu aktywności, ani bezpośrednio po wejściu na twój profil.

Dziękujemy za odwiedzenie tej strony internetowej, mam nadzieję, że ta technika News Post, który omawia Instagram – jak udostępniać zdjęcia tylko ulubionym osobom może zapewnić pewne korzyści dla Ciebie i dodaj swoją wiedzę na temat technologii.

Dziękuję bardzo… 🙂

Source link